Προορισμοί

Η Νέα Επιδαυρος είναι ένα μεγάλο, γραφικό χωριό

Η Νέα Επιδαυρος  είναι ένα μεγάλο, γραφικό χωριό,  που θυμίζει   Δημητσάνα, Στεμνίτσα  κλπ.

 Ένα χωριό που έχει Ειρηνοδικείο, ένα χωριό που δεσπόζει η πλατεία της  Α Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων,  που άρχισε στο Αργος  στις 20 Δεκεμβρίου 1821 και συνεχίστηκε εκεί  το Γενάρη του 1822. Προφανώς  για   λόγους ασφάλειας, αφού το χωριό προστατεύεται καλά  από φυσικά….τείχη.
Περνάς  κοντά του, αλλά το προσπερνάς γιατί δεν ξέρεις, ούτε καν υποψιάζεσαι. Κι όμως αξίζει τον κόπο να μπει κανείς μέσα στο χωριό.

 Ταξιδεύοντας οδικώς  από την  Κόρινθο για Αρχαία Επίδαυρο, Γαλατά, Κρανίδι κλπ, περνάς   οπωσδήποτε από τον κόμβο της Νέας Επιδαύρου: Αριστερά σου ο ναός του Αγίου Λεωνίδη, και  δεξιά  ο  δρόμος  που οδηγεί σε ένα μικρό, εκ πρώτης όψεως,  χωριό  χτισμένο ανάμεσα σ ένα  βουνό και ένα πολύ απότομο φαράγγι  του Βόθυλα.

Η Νέα Επίδαυρος  προήλθε  από τη μετονομασία   του χωριού Πιάδα, το 1822 με απόφαση της Α Εθνοσυνελεύσεως  των Ελλήνων, η οποία και είχε απονείμει στους κατοίκους του  το προνόμιο της απαλλαγής από τους φόρους. Η Α Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου  που συνήλθε εκεί   ανακήρυξε  την ανεξαρτησία της Ελλάδας  και έδωσε στη χώρα το πρώτο της πολίτευμα.
«Πιάδα»  λεγόταν  ίσως από το Πηγάδα - Πηάδα, ίσως από το Πηγιάς, για τα πολλά νερά», αφηγήθηκε ο Νίκος Παπάς, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Επιδαύρου. «Ονομάστηκε Νέα Επίδαυρος από τους παραστάτες του έθνους, τιμητικά σαν την αναγέννηση της Αρχαίας Επιδαύρου». Οι «παραστάτες του έθνους» είναι οι εξήντα συμμετέχοντες (κυρίως πολιτικοί αφού οι οπλαρχηγοί πολεμούσαν) στην Α΄ Εθνοσυνέλευση των απελευθερωμένων Ελλήνων, η οποία έγινε στην Πιάδα στις 20/12/1821 αμέσως μετά τις πρώτες νίκες των Ελλήνων στο ξέσπασμα της Επανάστασης. «Επέλεξαν το χωριό μας λόγω της θέσης, ήταν κλειστό, προστατευμένο», υποστήριξε η Σούλα Μπλάτσου.

Η Νέα Επίδαυρος απέχει από την Αρχαία 8χλμ. και έχει 1500 κατοίκους που το καλοκαίρι τριπλασιάζονται. Το τοπίο εδώ διαφέρει, αφού το χωριό είναι χτισμένο σε βραχώδεις πλαγιές με ερείπια Ενετικού κάστρου, ενώ στη βάση της πλαγιάς σχηματίζεται το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους φαράγγι του Βόθυλα, ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας. Στην απέναντι πλαγιά αναπτύσσεται ένα πανέμορφο δάσος από πεύκα του όρους Άκρως. Το χωριό απλώνεται μέχρι τη θάλασσα καταλήγοντας σε δύο φυσικούς κόλπους, ο ένας εκ των οποίων είναι το λιμάνι της περιοχής αυτής.
Αξιοθέατα στην περιοχή είναι:
== Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΑΣΣΑΣ: Στο ύψωμα της Βασσάς υπήρξε ένας οικισμός της Μεσοελλαδικής Εποχής (2000 -1000 π.Χ.) που λόγω της φυσικής του οχύρωσης διατηρήθηκε και κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους. Εδώ βρέθηκαν τάφοι με άφθονα κτερίσματα.

ArgolidaHotels.gr

Ο ηλεκτρονικός  οδηγός ArgolidaHotels.gr λειτουργεί από το 2007 και προβάλει επιχειρήσεις 24ώρες το 24ώρο, 365 ημέρες το χρόνο Έχει άμεση πρόσβαση από εκατοντάδες υποψήφιους πελάτες. Χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες χρήστες στο internet. Χαρακτηρίζεται από δυναμική και συνεχή εξέλιξη.

Newsletter-Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα νέα και τις προσφορές των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων

© 2007 ArgolidaHotels.gr

Search